Tuesday, August 4, 2009

عاصمة مصر القاهرة

salam 'alayk..

setelah beberapa lama tertangguh niat untuk menulis post psl rehlah ke Cairo,hari ni nampaknya macam ada ruang skit since Balqis masih lena tidur..dan,mama rasa nak relax skit after a long to-do list mama dh selesai,alhamdulillah.. plus,papa pun tgh take a nap kat sebelah baby,so inilah masanya mama selesaikan post permintaan papa yg dh lama tertangguh..so sorry dear..

papa said this is for the sake of our long term memory,plus this is our very first journey together as a family since Balqis was born. so,agak signifikanla untuk dikenang kan.. before this, kat genting sekali during our short and instant so-called honeymoon,right after the solemnization of mr and mrs hazwan.. (^_~)

so,here we go..

percutian ke kaherah ni dibuat secara spontan setelah kami mengambil keputusan untuk tidak pulang bercuti ke Malaysia pada tahun ini. perancangan yang pada mulanya agak goyah setelah gagal mendapatkan mana2 rumah tamu anak negeri yang rata-ratanya sudah penuh dek tempahan sejak berbulan lagi, tertunai jua hamdan lillah..lagipun, masakan kami yang baru sehari semalam merancang akan dpt,rite?..
setelah beberapa kali survey punya survey termasuklah melayari beberapa website antaranya Booking.com, kebanyakan hotel disini sudah penuh disebabkan kebanjiran pelancong pada musim panas ni,plus boleh tahan juga harganya..means,takde la nak dgr istilah budget hotel kt sini.. actually,harga hotel pun lebih kurang sama dengan beberapa rumah tamu tetapi yg specialnya bila stay kat rumah tamu ni, kita akan lebih dekat dengan sanak saudara Malaysia disamping mudah nak dapat makanan melayu. setelah kontek sana sini,dan hampir-hampir juga ingin menukar destinasi ke Alexandria (since hotel2 kat sana jauh lebih murah cumanya cuaca yg sgt panas tidak begitu sesuai utk bercuti bersama BABY), akhirnya alhamdulillah ada seorang kenalan mama bgitau ada rumah yg available..maka,mama pun bermulalah sesi packing barang mlm tue,dan papa menempah teksi serta confirm dgn rakannya utk jadi musyrif keesokan harinya..terima kasih en. musyrif.

perjalanan ke kaherah dari Mansurah mengambil masa lebih kurang 3 jam..kalau 'amu pecut skit,dapatla 2jam n half. tapi,better late than never since kitorg pun tak terikat dgn apa-apa schedule.. kat bwh ni gambar anak dara mama yg excited tgk kereta2 di jalan raya..nampak tue papa terpaksa pegang dia kemas2,hehe..


في عربية إلى قاهرة



check in rumah tamu (tgk memek muka balqis yg seronok)



1st place to rejoice our colorful rehlah together



balqis yg sporting during our bowling challenge (^_~)




2nd place kat Virgin, City Star



makan di food court



special dinner at Nile Cruise (thanks dear)



di lounge



balqis is eating italian bread nyum nyum ^_^



return to our accommodation



home sweet home



1 لعبة من قاهرة




لعبة من قاهرة 2


banyak lagi tempat2 yang nak pergi di Kaherah such as, Hadiqah Asmak(taman ikan), Hadiqah Hayawan (zoo/tmn haiwan) tp tak boleh disebabkan cuaca yang sangat panas membahang..in fact,hajat mama dan papa nak menziarahi maqam Imam Syafi'ie, nak buat lawatan comeback ke Qal'ah(kubu Salahuddin) dan Masjid Amru serta banyak lagi juga terpaksa ditangguhkan atas sebab cuaca yang panas..bimbang balqis demam pula nanti..InsyaAllah,semoga ada kesempatan lagi di lain kali..

anyhow,alhamdulillah,semuanya sudah selesai..now really have to focus on another big thing,rite Pa? =)



1 comment:

Azan Subuh said...

wah balqis dah stat membaca...

moga jadi anak yg cemerlang.

-aunty afzan