Wednesday, December 9, 2009

My ramblings and Pictures II : Majlis Kesyukuran @ Girls day out =)

Salam 'alayk..

lama juga mama tak menulis apa2 disini.. Actually, kami sekeluarga baru sahaja tiba di Mansurah tepat jam 1.10 pagi tadi dari Istanbul, Turki.. rehat sekejap, pagi tadi lepas subuh terus bergegas tlg siapkan beg papa sebab flight papa to Malaysia akan berlepas kul 2tgh hari hari ni.. means that, papa akan naik ke Cairo semula, balik Malaysia atas satu urusan leaving mama n the baby together(sayu huu..)..alaa, for ten days je(memujuk hati) plus ada org temankan here.. lagipun, mama juga yg ber'ia-ia' taknak ikut papa balik,huhu..kononnya mama nak bagi can papa berurusan 100% at Malaysia without has to think about me n the baby.. after all, Allah knows best..

tp,memanglah bagi isteri yg tak pernah berjauhan dgn suaminya mcm mama,plg lama pun 3hari masa dalam pantang dulu,it's quite a big deal now.. lagi sejam papa nak berangkat tadi,mama dah tak senang duduk dibuatnya..actually, dari masa papa dah siap belikan tiket ke Malaysia lagi..because i know we will be apart very soon..tp, mama sengih je buat2 relax hinggakan papa tegur, "ha,nak jerit (bahasa ibunda papa yg bermaksud menangis) la tu".. taklah, takkan nak nangis kot..buat susah hati papa je nanti.. tapi kan, i know deep inside, papa pun berhati walang juga nak tinggalkan mama here..sebab,dari awal pernikahan,mmg kami tak pernah berjauhan yg lebih dari 3hari.. buat mama, dialah suami, dialah teman, bestfriend mama,teman mama bergossip huhu, sahabat gurau dan ketawa, rakan sakat menyakat, teman gaduh kemudian baik balik, teman berkongsi suka dan duka, segala macam cerita ceriti kehidupan, dan paling utama berkongsi hati, tempat cinta kami berpadu untuk menujuNya.. haish, apa ni jiwang2.. manalah sepupu comel mama ni tak dtg2 lagi.. Balqis pulak dah lama dibuai mimpi..

ohh, i got a msg!! definitely from him.. Alhamdulillah, papa dah sampai Kuwait..semoga dipermudahkan segala urusan perjalanan dan dipeliharaNya,selamat pergi dan selamat pulang..

Safe journey Sayang..!! we will surely miss u here but it's ok..Allah ma'ana..

somehow, mama salute pada sahabat2 mama yg telah berkahwin dan sering terpisah dengan suami mereka atas sebab2 tertentu.. bagi mama, mereka sungguh kuat kerana boleh mengharungi saat perpisahan dengan seorang yang bernama suami..sementara mahupun selama-lamanya, semuanya pasti menguji jiwa dan mengundang lara ..penawarnya, hanya pergantungan pada tali Allah. dan teguhnya hati meyakini bahawa segala-galanya adalah pinjaman dari Allah..hatta,seorang suami mahupun seorang anak yang lahir dari rahim kita sendiri bakal diambil bila-bila masa sahaja oleh Yang Maha Pencipta,Empunya kepada segala ciptaan.. cakap2 macam ni, membuatkan mama rasa lebih gerun atau jujurnya, takut diuji kehilangan insan tersayang..kita manusia biasa..semoga Allah yang lebih memahami hati ini memelihara orang tersayang mama walau dimana sahaja dia berada..

Pa, do take care urself,k? jgn pandu laju2 bila di Malaysia nanti..ingat orang tersayang..em,wut else? ok, we miss u here..wahisytinik awi tatlem.. 'tatlem' ni bahasa turki yg bermaksud Darling =)

lastly, mama nak abadikan sebahagian besar gambar2 anakanda tercinta Batrisya Balqis masa majlis kesyukuran baru2 ni.. oleh kerana gambar2 yg diambil oleh jurukamera tak berbayar cik Ilani ni sgt cantik (cekap dia guna kamera SLR nya), mama pun jadi sampai tak tau nak pilih.. mama upload byk juga here..jgn boring sudey..=)


menangis sebab takut orang amik dia..teddy ni hadiah dari aunty Dayah n aunty Ain..arigato gozaimas aunties!!



okeh, saya dah selamat dalam pelukan mama..


apsal ramai orang ni ye..? *wondering*


time to explore..sampai tertanggal tudung,huhu..

sape tuh yg amik gambar saya?


oh noo..pls ma, save me..*crying sambil merangkak laju2 kearah her mommy*

foods


manja2 with my mommy


knp saya dgn mama je yg tak hbs lagi berdoa?


eating time!! my favourite food ever : fries =)

org kuat majlis ni ; bertudung oren, berkaca mata gelap..thanks aunty Om!!


cakes (of course bukan mama yg bake..apatah lagi papa haha..) Encik Baron yg tlg buatkan.


Piece!!

Elmo cute pemberian auntie Naz n friends..thanks aunties!! thn depan bagi lagi,hehe..


oh,cepat kira berapa batang gigi saya =)


saya cakap tak boleh,tak bolehla..


isy, jeling sikit (huhu,sapela yg ngajo ni..)


17 comments:

Ct AdAh said...

salam..

mursyida..comey nya balqis..esp 3 gmbr yg terakhir tu..rasa nk cubit2 je pipi si kecik yg manis ni..=)) nnti kalu blk msia, bwk la anak hang mai penang noo..jmpa auntie2 yg baik hati kt sini plak..=P ape pn, smga tabah berpisah buat smntara dgn suami tersyg..insya-Allah ada nusrah drpdNya..take care!

-Auntie odah-

'atiqah said...

chumil! gewam la tengok balqis nih..bila nak dapat jumpa dengan adik Damia' nih... =p

zura said...

salam k.murshida. oh i love all the pictures! balqis mmg photogenic! :D

btw, your hubby (dunno how to spell. juwe ke? heh) dok msia sampai bila? kalau kte nak kirim something boleh ke? nanti claim. boleh ke??? haih letak kat sini pulak.. sbb takde akak punye ym :/

mmk said...

to ct adah..

hehe,nanti ada rezeki kita jumpa,bolehla odah cubit2 pipi dia..btw,odah dh di penang? dh tak duk kat ireland dh ke? eh, ke odah dh start keje? waahh,ketinggalan betul kte nih..

mmk said...

to 'atiqah..

haahla,bile la nk dpt jumpa adik Mia yg makin chubby kitorg tgk ni..nek tau, one day tue kitorg(me n hubby) flip through ur pics kat blog..then,terkejut my hb sbb dia kata oh,damia' dah byk progress..i mean,in terms of her size(of course she looks so healthy plus chubby wutsoever) n dh pandai senyum..so sweet kan dear tgk Mia senyum? apatah lg ibu n walid dia..oh, lupa nk ckp la ni cu rasa mukanya dh nmpak cam nek..apapun, u both(u n ur hb) quite look alike kot =)

mmk said...

to zura..

slm zura..

haah,juwe ada kt msia now,for some purposes..INsyaAllah will be back here on this Dec 19th..smpi Mansurah mungkin dlm 20hb. em,zura nk pesan ape? klu boleh dia carikan, i'll tell him. klu tak,i'll tell u back,k?

anyway, ni ym akk : choco.ball@yahoo.com

naili said...

salam wbt,kak mursyida..
awatla comel sgt balqis ni..geram btol tgk pics die..anyway, sabar ye kak menghadapi hari2 berjauhan..saya paling lama berpisah,2 minggu, masa tu lepas sebulan lebih kawin..sampai demam2..huhu.jgn sedih2..takpe, ada balqis pengubat rindu..gigit kan sket pipi balqis tuh..
take care!

'atiqah said...

em, hehe..tula, alhamdulillah..Damia' kuat semangat..ibu dia pun kalah..=p tengok dia, teringat balqis kadang2..(sebab takde rambut jugak.hihi)..tp, chumil lah balqis dah ade rambut..bergaya tuh! =)

mmk said...

to naili..

hehe,sampai ke sini puan naili kita..=) thanks anyway for dropping me ur comment..

oh,sampai demam2? akk blm lg sampai ke tahap tu(sbb kejap2 msg,kjp2 call,heh),tp tgkla sehari dua lg cmne,huhu..klu blh tanakla dmm2,sian balqis nanti takde org nk lyn..

anyway,thniah dear for the coming new member in d family =) br tau ms buka ur blog hr tue..take care n smg tabah mngharungi dugaan mengandung which is quite tough especially for young mommy like us(heh,perasan muda lak akk)..tak sbr nak tunggu baby XX/XY versi naili+najib..Allahu yusahhil!

mmk said...

to "atiqah..

rambut dia jenis yg pnjg kedpn,klu tgk dkt2,nmpk agk bergaya la skit haha..xpela,blh geng dgn damia' rambut skit ms baby nih..pasni2 pnjgla tuh,ameen =)

siti hilmiyah said...

salam...

Apa khabar kak shidah? ni amin, husna, dn sobir..emm ...comelnya balqis nie..mai la datang klang..mcm xpuas pulak tengok kt dlm gamba je..
bile lagi kak shida balik malaysia?

aniq said...

balqis xselamat bersama untie2 die..
asyik nanges je keje,
sbb untie2 die sume 'jaat'
suke kacau die
baik dok ngn uncle2 hensem yg baek..


(ni aqis sdri yg btau saya aritu..sila percaye...saya mmg pandai bahase baby ni...hahaah)

Ct AdAh said...

kte dh blk msia bulan 3 ari tu..x dok dublin dh sbb wat twinning..so skrg ni smbung kt penang medical college (pmc)..sthn stgh lg insyaAllah kalu xde aral melintang..=) jmput2 la turun penang..mmg x sbr nk cubit pipi balqis (dh dpt permission kn?)..=))

take care mama balqis and her lil cute balqis..=)

ain said...

salam shidah...
comeinya balqis...cm mama dia..ingt ain lg?kita penah sekelas ms kt SMKB...ain suke sgt bce blog ni..cm xsabaq nak ada baby sendiri...

nk mntk permission nk link kn blog shidah kt blog ain,bole?sng nk bce..hehe

mmk said...

to adik2 amin,husna n sobir..

slm..terima kasih sudi berkunjung dan tinggalkan komen :)

Hm, insyaAllah kak shida balik pULA HUJUNG THN DPN..iNsyaAllah kalau ada rezeki kita ketemu lg..

salam utk ummi dan ayah..belajar rajin2 =)

mmk said...

to ain..

slm ain..hehe,mestila ingat..sekelas kat 5AS dulu kan..so,ain kat mana skg? dh keje or msh belajar?

jumpa plak ye ain blog km =)

ain said...

hehehe...kami jumpa kt blog syahidah..kami classmate dia ms kt uniten...n kwn ngn marhamah gak..sbb usrah ngn die...kami tau ampa dh kawen dr depa la..hihihi

lani dh gheja dh..kt bangi gak..kt kedai susuibu.com & momslittleones...tp bhgn IT ler...

bole ke kami link blog ni?=)