Friday, May 1, 2009

another tag by puan husna

salam..

hm,minta maaf kat ummu huraiyah sbb dah lama tangguh this tag. apapun,terima kasih daun keladi ye :) but b4 that,looking at the title has made me smile..smile 4 a shy-shy-cat reason gitu. kalau x kerana adikku husna yang tgh pregnant tue,mau fikir 10 kali jugak nak jawab those killer questions..heh. so,let's see what we have here..


Tag cabaran langsing


1)
Berapa kah berat anda sekarang dan juga ketinggian anda?

Berat terkini:55-56kg (naik turun,hehe..hari2 timbang,penimbang dok tepi katil ni je :P)
Tinggi:164 cm


2) Berat yang paling tinggi dalam sejarah anda? Usia anda pada masa itu?

Berat paling tinggi ; 71kg..dua hari s
ebelum selamat melahirkan Balqis..masa tu berusia 22thn..

3) Apakah makanan sampingan anda untuk memiliki tubuh langsing? dan kejayaan anda dengan makanan tersebut?

hm,langsing ke? :) frankly,takde makan set apa2..just take the obimin pills dan minyak ikan for supplements. byk je sbnrnya ubat2 bersalin from both my mom n mother in law.tp xblh mkn pun coz my body just cannot go with the hot temperature that u'll gain.lada hitam+halia bara sume xleh makan sbb baby ada jaundice dulu..so,saya cuma tak makan bnda2 sejuk such as agar2,timun dan seterusnya yang dilarang keras sehingga 4-5bln hbis pantang. depends on ur body.

4) Berat yang paling rendah yang pernah anda dapat ? Usia anda pada ketika itu?

Berat paling rendah 42kg..ketika usia 20thn. masa tue,masih menyesuaikan diri dgn kesibukan hidup di kampus di matrik uia. dicampur dgn nak berjimat sgt,so mmg tak ambil kisah pun dgn makan2 ni.

5) Anda pernah sertai program pelangsingan? nyata kan kejayaan anda

tak pernah.. ada juga dpt voucher rm499 untuk fat burning from mommy magazine masa pregnant dulu tp kerana kesuntukan masa dan keadaan,have to forget it (isk..TT). tgklah kalau2 ada rezeki papabalqis nak sponsor mama gi slimming programme ke nanti ;)


6) Apakah diet yang anda ambil untuk memiliki berat anda paling terendah?

Xde diet khas..cheese,choc,ice cream n all lemak2 food ni sume makan..just masa tue kurg makan nasi sbb takdan nak duduk makan..blh terima tak? :)

7) Apakah yang menyebabkan berat anda naik mendadak?

of coursela sbb mengandung. sbb this pregnant thing kan,it will make u suddenly crave for something..maka dtglah pelbagai keinginan dan perasaan nak mkn itu ini..biasalah,bila lg nak manja2 right? :) but,cannot blame the baby..baby+placenta+fluid etc just consumed 4-5kg je out of the 20kg added from the previous weight. 2nd thing,water retention pun boleh jadi juga..


8) Apakah Target anda untuk kurus selepas ini?

hm,rasanya dah bersyukur dgn berat sekarang..taknak kurus sgt,nanti melayang angin tiup.. ;D

9) Miliki gambar anda dahulu dan kini?

oh,gambar b4 bersalin xde skg..ada dlm hp lama tp xblh nak retrieve balik.gambar lps bersalin byk tp xyahla..segan,hehe..

5 comments:

ANIEMZ said...

salam kak syida..
nak tanye akak dulu pernah darul quran ke? then masuk matric uia? pahtu camne lak boleh apply medic kt mesir? hehe..

sebab heran jugak anim, akak boleh kenal kakak2 senior sekolah anim yang kat darul quran.. kak marhamah pun dulu darul quran jugak ek?? cam kak shahibul n kak rubiah tu akak kenal kan??

ummuabdullahsyaakir said...

Salam,Shidah.Boleh tahan juga masa Shida sblm n n selps mngandung-tak adelah naik sangat.
Hehe kekalkan berat ni smpi yg next ye:)-jgn jadi mcm akk-mcm plmpung getah dah..

mmk said...
This comment has been removed by the author.
mmk said...

to kak aini..

takdelah naik sgt?? hohoho,cam byk je berat sy..tp,mungkin sbb lactation kot,jd segala lemak2 mak dia turun kat balqis,huhu..adeh akak ni,xde pelampung nye..comel ape..kiut :)

Ct AdAh said...

salam..

syidah..bila tgk gmbr balqis, terasa nk bg komen..alahai, cntik nya si balqis..smpai rasa nk cubit2 je dr jauh..hehe..so cute! ape pn, smga urusan syidah, hsband dan balqis dipermudahkan di bumi anbiya' tu..kalu blk msia..jmput la mai penang..kte dh smbung kt pmc..

achik adah..=D