Sunday, April 26, 2009

senyum pada dunia








--melihat kembali gambar2 diatas,buatkan mama tersenyum sorang2..bukan sorang jugak,sbb papa pun konfem tgh senyum juga..betapa ikhlasnya senyuman seorang bayi,bisa menyejukkan hati sesiapa yang memandang(err,ada sejuk ka hati??)..

actually,mama pun xtau apelah yang membuatkan Balqis ni nampak seronok sgt..tp,kalau time nak snap her pic,memang dia akan fokus pada camera..ceghedik sungguh,hehe(turun tebiat sapa pun xtaula)..

anyway,usia si kecil kesayangan kami Batrisya Balqis ni sudah mencecah 5months plus. Bakal genap 6bulan pada 14Mei ini..so,seperti kebanyakan bayi yang lain,Balqis dah mula diperkenalkan dengan solid food..nak kata solid sgt tue tak juga,sbb masih peringkat permulaan..hari pertama dan kedua,bukan main excited lagi mama masak bubur nasi(this is the very first recommended food for first timer) dan keluarkan blender baru dari kotak(1 of the blender set yg papa beli dulu)..blend punya blend,tak hancur2..mungkin kena lenyek lebih sikit kot i thought. esoknya,masak lagi kasi lama skit dan lenyek byk kali dulu baru blend..pun,tak halus atau superfine..sbb baby pada fasa permulaan tak blh makan yg kasar lagi,takut tercekik..
so,i guess mungkin the prob is pada jenis blender yang digunakan. maka,terpandanglah daku pada blender kecik yang selalu digunakan untuk blend cili kering buat stok cili pes ku.

" takkan nak guna yang tu kot,pedas karang bubur baby ni.." getusku didlm hati..(ayat macam dlm novel plak).

akhirkalam,merudum semangat mama nak buat sendiri makanan Balqis hari tue. buat dek blender punya pasal. yelah,sbb disini,sangat mahal kalau nak beli blender satu persatu macam tue,plus,susah nak jumpa. lebih murah dan worth kalau beli satu set.so,esoknya,mama ajak papa ke pharmacy Tarshouby dkt area gamaah yang ada banyak pilihan makanan untuk baby..alhamdulillah ada banyak jenis makanan baby dari pelbagai manufacturer. so,pilih punya pilih,belek ingredient sume,kami pun amikla sekotak aruz(beras) yang dah dikisar halus untuk baby keluaran nestle(kena boikot kan nih)..tp,yang ni ada flavor la pulak. vanillin flavor. tetiba je mama rasa teragak2 nak amik sebab seboleh mungkin,i want to take care of what will go inside my baby's mouth.tp,tak pelah,cuba dulu sekotak..nak bagi Balqis terbiasa dengan makanan..

so,there it is..setelah refused 1-2 kali dengan mimik muka yang melucukan,then,alhamdulillah sekarang dah boleh makan...suka papamama tengok Balqis makan..insyaAllah,next month,makan yang mama masak sendiri plak,okay? =) mama will surely come out with wonderful menus of which u'll love it!! (semangat neh,hehe)

hugs and kisses from ur momma n pappa

9 comments:

littlekhalifah7 said...

subhanallah.. comelnya balqis!

along Nazirah said...

Salam.. Shida!! Balqis makin comel,.. Putih 'seghelah'!! Pandai sungguh, senyum kat kamera.. Jeles 'Acik Along' (erk, boleh ke nama ni?huhu..) tengok tempat mainan Balqis yang sangat berwarna-warni n banyak mainan itu.. =) Moga membesar jadi anak solehah ye Balqis..

ummuabdullahsyaakir said...

Salam Shida
Alalala..comeinye dia main kat plypen..eem warna warni,tu yg dia riang ria sgt tu-Suka tgk Balqis senyum meleret mcm tu-senyuman ikhlas seorg anak.Emm akk yg tgk ni pun rasa tenang sgt,Shida msti terlebih2 tenang,kn?
Akk rsa yg blend tu cuba Shida blend surat kabr letk air dlu-nak ilang pedas,klu 2x buat,insya Allah ilang pedasnya.Akk selalu buat sbb akk minum jus.

Moga Balqis mmbesar dgn gembira n ceria;)

nursyahadah said...

salam..em so sweet..huhhu..comel sgt..=)

mg balqis sihat selalu..=)

nursyahadah said...

salam..so sweet anak akak balqis..=)mg balqis sihat selalu..

mmk said...

to little khalifah..

balqis kate,thanks acik dijah :) mak dia plak kata, "awat x boleh masuk blog cik dijah ni..mak dia nk tgk cik dijah tulih apa,hehehe.."

to along nazirah..

slm along!! :D semua baby pon comel la along,huhu..nanti bila dh besaq pandai main panas,taktaula kaler apa dah kulit dia..klu acik along jeles,acik along kne cepat2 dptkan satu(mcm ade jual je ye :P)..tq 4 d doa..mak dia tambah satu,moga2 jd rajin bila besar nanti,boleh tlg mama lipat kain..hehe

p/s: mslh betul dgn kain baju nih,huhu..biaselah,ade anak kecik,bertambun2 baju dibuatnya..

mmk said...

to kak aini..

em,terima kasih kak atas petua..sblm ni ada org petua blend beras sampai hancur nak kasi hilang pedas..tp,shida tak buat lagi,huhu..em,mmg dia sgt suka main kat plypen tue..smpai xmo tido dibuatnya..:) hr ni demam panas,campur dgn diarrhoea..susu pun xbpe nk minum..ni br tido betul2 skit setelah beberapa kali terjaga...

p/s: setiap wajah bayi itu menenangkan,kan? samada tersenyum atau tak..tp,klu menangis tgh2 mlm,kurg skit kot ketenangan tu,hehe..

mmk said...

to nursyahadah..

thanks dik..doakan dia sihat selalu..dan diberkati..slm ukhuwwah :)

nhanunmr said...

salam ukhuwwah k.shida..=)
comelnye balqis..ank buah sy pn name batrisyia..siti hawa batrisyia..
and looking at balqis's pics buat sy rndu ngn ank2 buah sy..huhu..sy ad jmpe akk n balqis mse sports day aritu.n akk msti xprsn sb rmai sgt org time tuh..salam ukhuwwah!hope to see u n balqis again..^-^