Monday, February 1, 2010

today's story

assalamualaikum wbt..

apa khabar semua diluar sana..? sekarang kami masih lagi di minggu imtihan..mid term yang memperuntukkan markah yang agak besar utk keseluruhan 'carry marks'.. tinggal lagi satu paper berbaki - PARASITOLOGY.. A study about cacing,telur serta anak beranaknya semua yang sering membuatkan saya terpisat-pisat biji mata mengamati reka bentuk tubuh badannya dalam slide di kelas..antara hikmah terbesar dapat belajar subjek ini personally rasanya dapat membuatkan hati selalu kagum dengan Pencipta cacing2 tersebut..kerana susuk tubuh(mcm orang la plak =P) nya amat2 kompleks dan very detail.. kesimpulannya, doakan saya dan suami serta rakan2 yg lain disini dapat buat yang terbaik dalam exam dan lulus dengan cemerlang untuk tahun ni..AMEEN

sebenarnya,tak plan pun nak menulis blog sekarang..i mean in d midst of exam ni..lebih baik saya lipat segunung kain baju yang dah mulai runtuh dek terlalu banyak(huhu) sementara otak rasa nak rest kejap dari study ni. ataupun, tidur sama2 dengan balqis dan papanya..tapi,mengenangkan ada kuah spagetti yang sedang dimasak atas dapur, then here i am--blogging,hehe..pandai betul cari alasan =) anyway,talking about sleep,there's really a big thing considering our sleep cycle..memang 180 degree terbalik..lepas waktu dhuha(around 9-10am) barulah boleh lelapkan mata,sampailah waktu zohor masuk..then,kalau rasa cam lembik lagi, cari lagi energy dengan sambung balik(kind of excuses,heh) sampai masuk asar..lps asar barulah boleh start semua kerja (memasak utk dinner,basuh baju/kemas rumah/buang sampah bla bla bla..) . sampai bila? sampai la masuk waktu dhuha keesokannya..nak tidur lepas subuh,memang sangatlah tidak cantiknya dari sudut rezeki..but,mathematically, we will have sooo much time to be allocated for things-to-do prioritizing the study..tapi, naturally,i repeat NATURALLY this is kind of mind blowing,huhuhu...tapi sebab dah more than 2weeks i guess,so body clock pun dah jadi biasa.. semua ini tak lain tak bukan balqis punye keje,hehe Qis jangan marah ye whenever u read this later =)



saya mengaku yang saya tak begitu mendisiplinkan waktu tidur si kecil ni..bukan tak mencuba,almost everyday i came out with a strategic planning yang dirancang rapi dengan papabalqis tapi, nak buat mcm mana..terlajak 10minit dari masa tidur asalnya,terus berubah the whole pattern.. mencabar kan? tapi best!! (a saying of a desperate mommy hehe)..teringat masa papa balik Msia dulu, ketika saya menumpang tidur di rumah kawan2, sudah pukul 4-5pagi balqis masih lagi rancak bermain..seolah2 matahari tidak pernah terbenam untuknya waktu tue..sbg ibu,of course la saya layaaaan je tapi kesian kat kawan2 yang kena 'korek' biji mata dgn balqis,haha..asal mama terlepas pandang sikit, dia dah buka selimut acik2 ni,dan berusaha untuk buka mata dorang dengan jari kecilnya tue..alhamdulillah lah balqis ada acik2 yang sangat sabar ,tak marah pun dan sambung tidur balik macam biasa =)

ANYWAY, there are parents out there who succeed in this matter..but for me and hubby, we do want our baby to spend every single second in her days with us..as long as she gets enough hours for her normal sleep,then it will be just OK with me..and this usually involves 11-12hours generally.. WHY? it's simply because she is still a baby who knows less about this world and of course has a great inquiry to explore for more..so,siapa lagi nak layan kalau bukan ibu bapanya,kan? kesian dia dahla takde kawan..beli toys banyak2 pun takde kawan nak ajak main sama2..lama2,dia boring sendirian..that's why she needs us to tag along with her while there are times when we should leave her to be on her own..i've always talked to my hubby about how sunyi for balqis for not having someone around her age here..i mean, a malaysian kid who live nearby..kanak2 arab ramai la,tapi mama plak yg seriau nak lepas anak berkawan..huhu poor balqis..kalau ada pun , agak jauh dari rumah dan jarang2 dapat jumpa..well,eventhough it seems that i'm justifying the condition, in fact,i would rather say that we could bear our life like this simply because we love her so much that nothing could affect anything...kiranya, memang kena pandai2 la nak compensate energy lepas tue macam mana agar tak menjejaskan urusan yang utama - solat awal waktu,study, muamalah dsb..i guess every young parents with their first child would more or less face the same problem..--MANAGING THE FAMILY SLEEP PATTERN.. am wondering somehow macam manala Mak dulu study masa saya kecik2 kan..Abah dgn ma juga masa papa kecik2 dulu..maybe this is our turn and gladly Allah is more than near us to offer Guidance for those who seek..Rabbuna Yusahhil..

so,tadi masa exam Microb saya org melayu yg kuar first rasanya selepas saja 30min menjawab, diikuti papabalqis yang kedudukannya betul2 di depan saya dalam dewan peperiksaan..sua tangan aje pun dah boleh capai..tapi,nak tiru tak nampak sebab terlindung dengan badannya,hehe.. selalunya saya akan tunggu sampai habis masa yang diperuntukkan even dah habis jawab pun..tapi,hari ni fikiran benar2 tertumpu pada anak kecil tue yang sorang..bermula apabila semalam dia asyik nak bermanja, kejap2 datang peluk mamanya,sampai ke pagi tadi,menjerit2 tanak tukar diapers,tanak salin baju semua sampaikan dah habis dah semua trick mama..so mama let papa to deal with her..papa biasalah segala teknologi diberinya balqis,dengan Iphone,laptop,BB,mp3 semualah balqis buat bola je dilempar ke tepi,huhu..nasib baik atas katil.. so,pagi tadi kami menghantar balqis yang bermuram durja kerana bakal ditinggalkan dengan acik baik hati yang sudi menjaga balqis dan, kami melangkah dengan laju menuju gamaah..sampai sana, saya tiada 'hati' pun nak belek nota seperti kebiasaannya,sebaliknya cuba untuk fokus pada rahmat dan pertolonganNya agar kami bisa tenang dan dapat jawab dengan CEPAT dan TEPAT...salah sikit2 tue biasalah,nama pun masih study..hehe..makanya, usai menjawab dan menyemak beberapa kali(yang tak tau tue hentam diiringi tawakkal ajelah), kami pulang dan cepat2 pergi amik balqis..sampai2 sana,dia tersengih2 macam tak de apa2 dan siap ketawa2 lagi bercerita itu ini pada saya dalam bahasanya yang unik tue..alahai balqis..tadi tue kemain lagi nangis2 tanak turun dari dukungan mama..apapun, mama dan papa teeeetap sayang balqis FOREVER.. =)







2 comments:

Ummu Iffah said...

Uih...memg sama la balqia ngan iffah...susah tido malam, dulu2 kul3,4 pg baru tido..
Skang okey sikit, dah tetap..
Pukul12,1 or2 dah boleh tdo (depend ats waktu saya tido la)
Dia bgn kat umah pngasuh kul11 or 12 tghari...aiii, snang mjaganya...

GadisBerbajuBiru said...

alololo..comel nye balqis ;)
nty anta la balqis ke sini lagi.

~ acik yang baik hati~ hehe.perasan :-P