Sunday, April 26, 2009

15 April..


15 April..

tarikh yang ditunggu2 oleh mama semenjak hari mula mama mengetahuinya lagi..bila 1st time mama tau that is the date papa was born? hehe,masa papa tengah isi borang borang kebenaran bernikah diluar daerah(coz papa org kelantan and the knot was tied at my place : Baling,Kedah) depan ayah and mak,and bg borang tue kat mama untuk last check,masa tue la mama jeling kat I/C papa..hehe..

15 April 2008..

almost 3months we're legally as husband and wife..it was so sad and depressing to know that mama couldnt do much to enlighten papa on his big day..buat dek rasa mual yang memabukkan kesan pembawaan budak(it's you,darling Balqis!! =P)..hanya mi sup yang termampu mama buatkan..tupun,bukan mama yang buat,mama instruct n observe je dekat tepi,haha..papa yang buat,dari merebus spagetti,potong ayam sume,masak sup sampailah siap (big clap for papa!!)..kesian,birthday boy kena buat sendiri..cake apa sume takde,huhu..at the end of that day,mama cried for feeling so frustrated deep inside me..but,i promised myself to do better nanti..

then,there it is---15 April 2009

bermula dari mama draf satu persatu idea dikepala,hinggalah memilih what's the best plan to work out.i believe,almost everyone wants to be happy on his/her birthday..tak kisahlah,disambut atau tak,right? it's just,rasa diingati tanda kita menghargai seseorang itu..the same goes to me..since this was our first celebration on papa's birthday,so mama wanna give my best shot untuk ingatan sepanjang hayat kami.

memandangkan papa pernah sebut dah muak makan kek,so awal2 lagi mama tak plan nak bake my own cake. walaupun seminggu sebelum tue,pantang nampak je, mama akan bookmark website2 yang ada resepi n nice decoration for cupcakes.tp,sbb papa dah muak,so i turned to search for other option.macam2 la idea yang timbul,nak buat surprise candle light dinner kat rumah la..provided Balqis dah selamat tidur in her cot,barulah suasana romantik timbul,hehe..

but,mama really doesnt have time for all that..i mean,nak masak sume tanpa pengetahuan papa(of course papa cannot know the surprise yet),it's hard to do..papa almost 24hrs ada dirumah..kalau kuar pun sekejap2 je..mana nak sorok sume makanan =P

at last,mama plan ngan aunty muna,nak jalan2 sekitar gamaah nak cari present for papa..papa tau kitorg kuar,siap bagi duit lagi tapi taktau kitorg buat apa n pegi mana,hehe..sebenarnya papa mcm dah dapat smell something fishy,mungkin sebab he knew his birthday was coming..so,mama might have something to work out.tapi,sebab tanak spoilt plan mama,papa tak tanya detail sangat..nanti susah pula mama nak cover.thanks dear =)

sambil jalan2 tue,mama really taktau nak beli apa..plus,mama is a budget person..sume benda mama nampak mahal.at last,balik gitu je tanpa beli apa2..sebenarnya nak sangat hadiahkan papa jam swatch yang dah lama papa eyeing on.,tp pergi2 kedai tue(kat tingkat atas Baby Piano) takde pulak..huhu,poor mama..nak cari yg lain,kena tempah sume dulu,makan masa pula.

sampailah beberapa hari lagi nak ke tarikh tue,suddenly i got the idea..what if i book a dinner for two. OK!! so,mama pun sekali lagi kuar dengan aunty muna yg sangat baik hati tue untuk find the place..dlm kepala,mama nak cari restoran yg ada steak yang betul2 steak,hehe(bukan boleh kira orang arab nih,kitorg dah penah terkena,order steak,tp dapat daging yg macam daging burger,isk). so,sampailah kami ke Green Corner.tanya punya tanya,ok,they have a steak menu which is really made of steak meat :- be it sirloin,tenderloin,ribeye etc..dalam hati,papa mesti suka nih =D setelah tempahan dibuat,tarikh dan masa dah confirm,mama bayar half dulu,another half will be paid masa nak reconfirm. maka,pulanglah kami dengan suka hati esp mama,sambil resit pembayaran dilipat kemas2 simpan dalam purse..malam tue selepas tuisyen,sambil2 nak tunggu papa dtg ambil,mama ditemani sepupu kesayangan,deknih singgah jap kat Fifa,beli selipar Quicksilver yang dah lama papa berkenan. bukan apa,kesian tgk selipar papa yg dah uzur sangat.then,selipar tue sorok dalam beg mama of which papa will never find it.

hari yang ditunggu2 telah tiba..bangun pagi je,i gave him a warm wish, "HAPPY BIRTHDAY SAYANG"..then,sediakan sarapan macam biasa,like nothing special happened,hehe..pastu,pegi muzium anat dengan papa,study sikit..balik rumah,makan2 jap,solat,uruskan Balqis yang baru bangun tido,main2 dengan dia sampailah dia tertido balik,then,masa papa nak rehat,mama mintak izin nak kuar jap dgn aunty muna..papa tersengih membenarkan,macam tau2 je..kat sana,mama bayar another half,add on some menu,beli jugak tiga slices cake kat Baron dan letak kat GC(tak seronok birthday takde kek kan),then the most interesting part,choose the table,yay!! alhamdulillah,i got a perfect spot i guess,di tepi tingkap yang pemandangannya adalah bangunan depan kuliyyah Huquq(fakulti undang2) yang ada scenery yang cantik especially waktu malam.

sebelum balik rumah,sambil2 nak cari wrapping paper dan small card,sempat lagi kami berdua singgah ke Silverworld,kedai kecil yang menjual barangan silver,hajat hati nak tengok2 je..kebetulan masa tue,ada sepasang couple yang sedang memilih cincin kahwin untuk si lelaki,so mama pun tumpang la membelek sama koleksi cincin disitu..kebetulan cincin kahwin papa tertinggal di Malaysia,so bagus juga beli satu lagi..cantik sangat dan nampak ekslusif! tapi,harga pun sangat cantik which is of course exceed my budget limit,isk..tp,disebabkan dah berkenan sangat,mama pun tryla negotiate dengan tuan kedai tue dan he offered me another model but come along with a stone..black stone..namely 'FAS' in arabic term.act,mama kurang berkenan dengan stone2 ni,mudah tertanggal but after some thought,i chose one..nasib baik harganya affordable,plus dapat kotak kecil yang cantik..ohh,suddenly i feel like i will shop more here,hehe..

malam tue,supposed papa akan hantar mama tuisyen kul 9. selesai solat maghrib,mama masak a dinner lambat2 je,so that papa wouldnt know the plan,hehe..after that,mama took out our black attires yg mama dah prepare and suddenly papa perasan..adeh! sengih2 je papa tanya,
mcm nak gi dinner je pakai baju tue..and,of coursela mama nak cover lagi kan..taklah..,hari ni kan abang punya birthday..so,we should do something unusual..pakai baju ni pegi tuisyen..boleh kan? just for fun.. =) masa tue tetiba mama rasa yg plan ni mcm dah tak boleh nak secret lagi sebab ptg tue masa mama bwk Balqis duduk dlm another room,papa perasan yang i locked the room. yelah,takut satgi ada org masuk,kantoi tengah balut hadiah,hehe..tp,papa banyak kali acah nak masuk,and he said,nak tgk jugak apa mama ngan Balqis buat kat dalam..sabo jele papa neh..

selesai solat Isya,Balqis anak yang baik pun dah tidur,mama left her with acik kat rumah n i told her that i wasnt going out for tuition,but for a celebration on papa's birthday..and,of course for spending a quality time together..perlu juga sekali sekala keluar berdua,for a refreshing purpose,supaya bila pulang kerumah,dapat menjalankan tanggungjawab masing2 dengan lebih baik,InsyaAllah..

dalam teksi,mama sebut nak pergi Baron,tempat orang makan2 kek walaupun tau papa confirm taknak makan kek..saja nak cover lagi.sampai sana,kebetulan orang ramai dan tempat dah penuh..so,i told him,why not kita jalan2 lagi and cari tempat yang tak ramai orang..maka,sampailah kitorg ke Green Corner..sampai je sana,penyambut tetamu tue angguk kepala dan senyum je kat kitorg,sambil ada sorg lagi waiter dtg and showed us to the place..tetiba papa bisik,"awat diorg ni macam familiar je dengan yang"..adoihla,cekap sungguh papa nih menghidu..but,i still want to conceal that..tak ingat dah apa mama jawab masa tue tp it sounds quite logic la,hehe..

sampai kat meja,duduk sekejap je,waiter dah datang bawak appetizer..pun mama tak ingat nama apa.sambil tunggu2 makanan,mama bawak keluar kotak cincin tue..alhamdulillah,i'm so glad papa loves it..bukan senang nak teka taste papa..then,masa waiter datang bawak makanan,sempat lagi papa usik, "aik,belum order pun lagi dah dtg bawak makanan!" hehe,saje je ye..pas makan,borak2 jap,i told him my longtime plan tue,then jalan2 sekejap sebelum balik ke rumah memandangkan mama call acik dirumah and she said balqis masih lagi nyenyak tidur..


Alhamdulillah,big thanks to Allah,and those who helped me(u know who you are)..everything went well..


my birthday guy with that silver ring



US =)



the steak (worth trying,sedap sangat)


before balik..we're full,alhamdulillah

9 comments:

NurFahimahJohari said...

salam akak..
wahh congrats~ finally berjaya surprise plan tu ye.hehe.alhamdulillah.
may Allah bless ur family and showering with HIS baraqah
miss u <3

p/s : balqish pun pakat plan ngan mak die;p bg grin light tu hehe

ummuabdullahsyaakir said...

Salam,Shida..
Romantik betul cerita Shida nih,rsa mcm akk pun ada sma msa tu...heheh.Tak ape,kt nk buat yg terbaik utk hari special yg kt syg,kn?Klu akk jd hubby shida pun akk akn teruja dgn apa yg shida buat tau,mgkn sbb lelaki ada sikt rsa ego+malu-tu yg cuba nk smbunyi ke'excited'an(betul ke ayat ku?)yg shida dh bagi.
Sbnrnya,ni yg blh buat ksh syg kt suami isteri makin mesra dan rapat.Romantik bukan pada awalan sja,tapi kt nak smpi akhir hayat kt-mgkn smpi cucu cicit kt ttp lagi psgn romantik macmni.
Betul2 seronk lihat kalian bahagia&loving2 gitu!

mmk said...

to fahimah..

salam dear..hehe,thanks!! (^_^)
bukan sng tau nak make it secret,huhu..
nway,thanks for d doa..that's so sweet..may u too,will be blessed always..

seronok x belajar kat sana? bpe thn lagi nk habis? amik dentistry kan? well,it's a hard course..gudluck!!

p/s : Balqis owez bagi kerjasama..kalau x,tanak tukar pampers dia(huhu,ugut neh)

mmk said...

to kak aini..

aww,akak nie..bisa buat saya tersengih sampai telinga..comel je bila akak kata suka tgk "bahagia dan loving2 gitu" hehe..

akak pun apa kurgnya,kan? act,semua isteri ataupun suami pasti akan buat sesuatu yg istimewa utk pasangannya terutamanya dihari2 yg istimewa mcm ni..dengan caranya yg tersendiri,kan?

smg akak dan zauj kekal bahagia hingga akhir hayat,ameen..

p/s: td baru sy tgk gambar akak kat ur blog..ohh,comelnya akak ms mengandung..saya kerempeng je..harap kat pipi je mcm roti nan,tembam,hehe =)

ummuabdullahsyaakir said...

Hehe,roti nan tu yg sedap tau shida-boleh cicah dgn kari..hehe nyum2.
Aminn...moga2 itulah yg kt akn dapt nnt-bahagia smpi akhr hayat

ANIEMZ said...

akak.. sweet la.. memang susah nak wat surprise pun kan?? kadang2 kite bulih agak, tpi wat donno je tak nak kantoi like papa balqis do.. hehe.. em, mesti akan terkenang2 saat2 camtu.. kalu ade selisih faham ke apa, dgn kenangan2 indah tu bulih buat kite kenangkan balik n down.. oke.. balqis comel..

As said...

Akak
pape jadi pun
mesti bleh hidu nye plan
cuma kena berkerjasama ah wat tatau :D

take care akak
have a bless baitul muslim
ameen


p/s: miss u lots actually ;)

mmk said...

to ummuabdullahsyakir..

hai mak labu(dulu tok shida panggil masa ngandung kat balqis) ni..bab makan,suke je dia ye..hihi...

to aniemz..

hehe,kalau selisih faham boleh ingat balik eh? ye kot..tp,kdg2 bila ingat balik,blh buat kita makin sedih..sbb,wish to turn back on that time, but stuck sumwhere..entahlah..nanti aniemz dah kawen aniemz tau la kot..after all,this 'sedangkan lidah lagi tergigit,inikan pula suami isteri' ni sume is normal..moga semua pasangan berbahagia hingga keakhir hayat..

to as..

adeh,as pon bace ke blog nih? shy shy cat akak,hihi..mmg susah nak make a plan as a top secret..but,cover je selagi mampu walaupun dah hampir2 terkantoi,hehe..

yeah,miss u lots too..how's life n health dear?? wishing u a merry life,n success here n hereafter..

NurFahimahJohari said...

salam kak shida..
so far so gud,enjoy my study.
aah dentistry,in'allah lg 2 thn abisla.tinggal 2 sem jek lagi b4 clinical.tak sabar pn ade;)
how about u? anak wani pn da besar tau,almost 1year old ^_^