Saturday, February 14, 2009

homemade tomato soup

masih dalam periuk lagi


bahan-bahannya :- (untuk hidangan 2orang)

2biji tomato (3 is better to get more red colour)
2ulas bawang putih (chopped)
1/2 labu bawang besar (hiris/chopped)
1/2 cawan stok ayam/1 ketul kiub ayam
2 sudu besar butter
2 sudu besar tepung gandum
1 cawan air
secubit garam (optional)
sedikit gula (optional)

cara-caranya :-

1) basuh bersih tomato dan potong kecil-kecil ikut suka.
2)masukkan kedalam periuk bersama2 dengan bawang putih yg telah dicincang dan hirisan bawang besar tadi.
3)masukkan air dan stok ayam/kiub ayam
4) nyalakan dapur
5)biar atas dapur sampai mendidih. kacau sekali sekala
6) agak dah sebati semua,tutup api dan biar sebentar sehingga agak sejuk untuk diblend

untuk roux :- (roux adalah satu mixture yg sangat penting untuk masakan sup2 jenis likat ini)

1) panaskan periuk
2) cairkan butter
3) masukkan tepung
4) kacau sampai berwarna golden brown

tips :-roux tak perlu kacau sampai ia boil berbuih2. just guna low heat sahaja. jika masih tak berwarna keperangan,cukuplah kacau sehingga roux bau mcm kacang(sebab certain butter tak menjadikan roux kita berwarna perang/golden brown).

7)campurkan roux dengan tomato mixture yang dah diblend tadi. kacau sampai sebati.
8) dah siap..boleh tambah garam/gula kalau suka.

--soup saya diatas tue tak berapa nak merah sangat. mungkin sbb pakai tomato yg muda. dan,kalau rajin,peel dulu tomato tue supaya soup jadi lebih smooth dan tak nampak kulit mcm soup saya kat atas tue,hehe..tue soup nak cepat sbb bukan untuk buat makan pun. just nak masukkan dalam masakan daging..

oh ye,resepi diatas boleh juga iubahsuai untuk jenis sup yg lain juga such as sup kacang dal(lentil soup). tp,kalau rasa2 nak cepat,pegi je beli yg instant dan masak.tak sampai 5 min pun. i've planned to use an instant juga tp sbb my hb tersilap beli(pesan tomato soup,dibelinya tomato puree,huhu..),nasib baiklah papa beli buah tomato,so this recipe was useful.

ok,selamat mencuba!!

pesanan penaja :-this recipe is very low cholesterol and good for your health especially your skin!! =)


3 comments:

sueabubakar said...

akak, sup tomato ni makan gitu je ke? sedap eh..baru 1st time dgr ni..^^

mmk said...

ye sue..mmg sedap..mkn gitu je boleh..or dgn garlic bread or pape jnis roti..

1more,resepi ni boleh jg utk buat mushroom soup.cume tukar tomato tue dgn 1/2 tin(klu ikut measurement resepi nila) cendawan butang. then msk mcm biasa.sgt sedap dan worth it!!

hehe,selamat mencuba!! (mcm chef dlm tv la plak,huhu)

sueabubakar said...

oooo
ye2..mesti cube..kite suke masak macam akak jugak^^

nnt akak letak la resipi yg ringkas2, sng nak masak, cepat di makan...[tp bukan maggi tau..hehe]

jg diri kak murshida!kim salam kat baby balqis yg cute^^