Tuesday, January 13, 2009

EGGLESS CHOCOLATE CAKE

salam wbt..

resipi yang tersangatlah simple ini dipost atas permintaan sahabat tersayang-nenda a.k.a tiqah yg baru shj melangsungkan perkahwinannya dgn saudara ariffin..alfun mabruk dari kami sekeluarga..maaf x dpt hadirkan diri,masih dlm tempoh berpantang masa tue..kira acilah kan,mak n ayah kami pi ganti =)

3 cups tepung gandum(cu buat 1 half je utk elakkan kek rasa mcm roti/bengkang,huhu)
1 cup serbuk koko (i made it 2 half sbb nak rasa koko lebih)
2 cups gula
2 cups of water (i put 1 cup only,another cup is full cream milk)
2/3 minyak masak (nk guna olive oil pun xpe,kurgkan cholesterol,rasa pun x beza mana)
2 sudu kecil baking powder
2 sudu besar cuka makan (kalau ada cuka epal lg bagus,for health)
sedikit esen vanilla

cara2nya :-

masukkan sume bahan ni kedalam bekas besar/mangkuk,dan kacau hingga sebati..then,bakar mcm tue saja sampai masak. mudahkan?? takde urutan. pakai masuk je ye. =)

sebenarnya resipi ni diambil dari internet tp saya ubahsuai sikit(maaf pd pencipta asal resipi ni kalau dia terbaca resipi baru ni)..tp insyaAllah beliau takkan masuk punya blog ni,hehe..bukan apa,ubahsuai mengikut citarasa sendiri..mula2,i really followed tp tak kena dgn rasa sendiri,so i made some changes but still based on the same ingredients..tukar sukatan je. anyway,satu perkara menarik mengenai resipi ni,bila kek ni dimakan 3-4 hari selepas itu,rasanya still lg sedap. mungkin disebabkan oleh kehadiran cuka kot. cuka kan berfungsi utk mengawetkan makanan..

ok,selamat mencuba!! =)

p/s : smlm tak blh on9 la..really sorry,internet tiba2 xde..maaf ye kalau tunggu..

No comments: