Sunday, January 25, 2009

silent week..

alhamdulillah,exam pertengahan tahun sudahpun tamat dgn jayanya..sekarang tiba masanya untuk bertawakkal dan time for du'a and du'a and du'a..yup,doa dapat merubah takdir =)

anyway,ada beberapa org kawan yg menyapa saya,"kenapa dah tak update blog?".."bz exam ek??".. heh,lucu pun ada..ramai yg ingat saya/suami tak update blog because of our exam week..sounds logistic but it turns out other way..why??

because..

Balqis,mcq histo and cekelat mama


-exam week tidak membuatkan saya mengadap buku 24jam..apatah lagi my hubby who was always get himself start-to-prepare on the night before exam..lol (i must say that i envy this,huhu)..
papa yg gigih =P

the answer is no..be it study week or exam week,those wont turn me the busiest person in the world..it's certainly not..


jadi,Balqis buat hal ke??

ohh..bg mana2 ibu pun,seseorang anak itu tidaklah mem'buat hal' padanya..apatah lg jika si anak itu masih kecil especially like this very young small baby..

Balqis baik tengah lali dengan puting glow-in-the-dark nya


i guess hari sibuk itu mungkin bermula kerana sikecil ni demam rentetan dari kena cucuk hari tue..

a day after having a physiology paper,we went to maktabah sihhah for Balqis's mau'ied tat'iem..she had two injections(they said one was for kibdah and another one i forgot) on both her thighs..memang menangis tahap gaban la cek mek ni sbb waktu kena cucuk tue dia tido.. we thought maybe dia menangis 1)sbb sakit, 2) terkejut..tgh2 menangis tue,dia kena cucuk lg sekali..i showed her my puzzled face because i really thought it was only one..yes,only one seingat saya..sbb sebelum pegi ke klinik tue,saya dan suami dah study kad imunisasi bayi yg diberi oleh klinik kesihatan di Malaysia dan it's stated there,only one injection for a 2months old baby..tp,mmg kitorg dah fully alarmed that sistem pembahagian imunisasi di Malaysia and Egypt sangat jauh berbeza..it depends on the country budget dan penyakit-penyakit yang ada di negara itu amnya..but anyway,since the person in charged yg cucuk si kecil ni cakap the injection was for kibdah(hati),then i allowed her..that time,i realized that ive become such a particular mom who always wants to know and make sure everything goes correctly(i just want to avoid using the word PERFECTLY) on her child..i bet every mom wants the best for their child,right?

but i still tak puas hati sebenarnya looking at the person who was having a cold,with her tissue on her hand..and that same hand was used to inject my baby!! omg,how i wish i could do that myself..and oh how i miss the Malaysia health system which is i could say far hygenic than what happened in front of my eyes..but,what to expect..sigh~

the day Balqis kena cucuk..nangis all the time.woo~


i told myself,this is the best time to put a super tawakkal to Him..because Allah always know best..siapa kita untuk mempersoalkan itu ini sedangkan kita juga tiada upaya..yelah,if i can inject my baby at home,then it would be fine for me to complaint,but i am the one who wants to use the service provided so,sometimes i have to lower my expectation and let them do their work without my interruption..tapi,tak salah kalau bertanya,kan? *wink*..by the way,my hubby always said to me when i grumbled on this topic,"alaa,orang arab ni walaupun debu banyak di tempat dia dan kita nampak macam kotor,tp dorg tough"..i wouldnt disagree that..sbb,sepanjang pemerhatian saya,walaupun kebersihannya nampak seperti 'kurang terjaga' especially bab pemakanan,tp memang orang2 arab tough..kalau yg pekerja2 yg buat rumah tue,sekejap je dah siap..takde nak pakai alat2 canggih..also,their memorization skill is so powerful..just ask them any topic on the book,they would explain to you almost half part of the book plus all the topics related..i always fascinated with this..maybe i should give them some credits now..

but,back to my dear baby td..sedih sebenarnya tgk kedaifan(nampak agak daif compared to what we have in Malaysia) maktabah sihhah hari tue..nak cucuk baby pun,main letak atas meja gitu je..without lapik or whatever..apatah lagi nak cuci tgn dgn sterile foam like we used to back then in neonatal ward in Malaysia..but,Balqis still has a long list to go for her immunisation..i know i just couldnt stop thinking of sending her back to our homeland for a comfortable reason..but,still,as i said earlier,all backs to Allah because He is the One and Only who knows everything,whether it is good or bad for you..still, there's pros and cons here..

but what matters me most is,i do want to raise my baby by my own hand(of course with my darling hubby)though i know if we send her back,her grandparents will definitely take a dearly care for her..but,for me,what's the point of suffering during labor when you cant face the hardships in raising up your child,right? i always tell my hubby that i might be miserable if my dear baby wouldnt recognize me because she spends most of her time not with us..you know,even if i missed her single progress now like dah pandai hisap belakang tangan dia(a sign to show that she is hungry),dah nak boleh meniarap etc,i would fall into tears for i blamed myself not to watch out her grown up process..thats why i limited my time now with the internet so as to spend more time with her..only if she sleeps,the house chores are settled,and my study time for that day is done,then i would be here,blogging freely..hmm,how sweet plus spicy it feels by becoming a WIFE and MOM at this age..


she's talking GUYEI to me while her papa snapped her pic


so,dear Batrisya Balqis,we know that u're strong enough to be with us here..please get well(she got a fever) soon and fill up our days with your cheerful smile and laugh(yes,Balqis can laugh and no more boo/coo..it's GUYEI-GUYEI-GUYEI now ^_^)..one more thing about her,she's on-going process to meniarap..badan dah boleh pusing tapi kepala tertinggal,huhu..so funny but proud to see her effort to try and try again..at the end,papa and mama juga yg kena tolong sertakan kepala dia sekali then baru dia boleh fully meniarap..kalau tak,third quater je,hihi..


i always miss this innocent look whenever we left her for class or exam

hmm,that is a long blabbering on Balqis.. =)

on me and my hubby--

yup,we have plenty of time now..seusai exam,perkara pertama yg dibuat ialah,tido..=P afer staying up nights before and had less sleeps,then it would be a nice activity to do..after that,papa seperti biasa mencari cerita/movies/drama untuk ditonton sbg aktiviti relax-relax bersama since we're not going anywhere like some friends who are going out for tour due to the baby who is so small to be brought out,jadi kami merencanakan aktiviti di rumah sahaja..it was fun though being at your own home..dan,mama sibuk menyediakan bahan2 untuk keknya,hehe..resipi kek yang dah lama tertangguh nak buat sebab exam and study akhirnya dapat disempurnakan dgn jayanya(jaya sebab kek jadi -tak hangus,tak bantat,and the taste is OK,right papa?

lagipun,saya memang dah lama teringin sangat nak buat cotton cheesecake..ala-ala souffle cheese cake(ain mesti tau nih,hehe)..teksturnya lebih kurg macam sponge cake tp lebih moisture..mesti ada yg kata sng je kalau nak buat sponge cake ni..yup,senang je,bhn2 pun tak banyak..cuma,yg renyahnya nak pukul putih telur tue sampai jadi meringue..pun senang juga,tp bg yg ada mixer la..kalau yg pukul pakai tangan mcm saya malam tue,huhu,dekat sejam pukul baru jadi 3/4..campur dgn nursed the baby and speed tangan yg dah mula nak slow,at last,my hubby took turn..sekejap je dia kepuk telur tue dgn speed yg super maxima,terus naik bertanduk that meringue..waah,happy sangat!! happy sbb the worst part(pukul putih telur tue) dah settle and happy sbb papa janji nak belikan mixer and oven for me!! yay ^_^ selama ini,kubakar kekku dgn setianya dlm periuk safflon hadiah perkahwinan dari papa yg dah mula nak calar kulit dalamnya sikit2..woo~

ok,thats for that day..and today,we received the big guests from Dumyat..so,again,the masak-masak time!! oh,i how i love to cook and eat..cook and eat..as easy as nuts,hihi.. anyway,the twin ayah din and ayah loh beserta kawan2nya dtg membawa kerang td since Dumyat is really near to the beach..Balqis besar sikit nanti,kita pegi sana ye jalan-jalan..
erm,thanks for the kerang,this is the first time i eat kerang here and after my delivery day(taktaulah dah boleh makan ke belum seafood ni).they're so big..bigger than what we found at pasar2 kat Malaysia..i would rather say like a tiram..but,sorry no pics can be uploaded here to show the kebesaran kerang tue since sumenye dah selamat dimakan..grin..

4 comments:

mommy2H said...

semoga balqis cepat sihat..aminn..
kami kat sini plak lain cerita..agaknya kat jepun nih kurang penyakit jadik imunisasi dia kurang dari mesia cthnya kalau kat msia ada dpt-hib sini takde hib hanya dpt, kat msia ada 3 serangkai MMR sini hanya MR ajer..ofcos la kita nk ikut msia kan sbb lambat laun nk balik msia, so nak tak nak amek tambahan kena byr mahal la..huhu..kalau tak free ajer..huhu mcm2 kann..

along Nazirah said...

Salam.. Moga Balqis cepat sihat.. Wah.. aura-aura keibuan nti semakin terserlah nampaknya.. hehe.. Teringin nak makan kek yang nti buat.. Bertuah nti, ada pulak supporter wif max power yang tolong jadik mixer..hehe.. jangan marah..=)

mmk said...

to mommy2H..

itulah kak,memang mencabar rasanya ada anak kecik diluar negara,kan? especially negara2 yg kurang membangun ataupun over-population mcm mesir ni..tp nasib baikla kitorg dpt free je cucuk tue..i bet jepun mesti agak mahal sbb sana lebih maju..nway,thanks for d doa n d comment..really appreciate those =)

to along Nazirah..

thanks!! hehe,dah jd mak orang,mestilah ada aura ibu =) hehe,teringin ye..mlm ni ana wat kek chiffon pandan faveret my hub tp mcm mendap skit..dan pakai acuan besar,tataula sape nak perabih ni..meh sini tlg perabih..ana dh kne control mkn dah..minggu ni byk gle mkn mknn high-calories..hancuss diet(bilela nak disiplin ni..woo~)

rihlatulwujud said...

Balqis sgt comel!!!..cepat2 sihat ye balqis..=)..